Isnin, Mac 11, 2013

ZAHID MAHU PENCEROBOH DITEMBAK MATI ATAU DITANGKAP !!Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

IPOH - Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, pengganas Sulu harus dibicarakan mengikut undang-undang Malaysia kerana telah bertindak kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Beliau berkata, kerajaan Malaysia tidak akan berkompromi selain menahan kumpulan penceroboh dari selatan Filipina itu kerana mereka telah bertindak kejam membunuh lapan anggota polis dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

" Jangan ada seorang pun penceroboh terlepas .. kita mahu penceroboh militan ini samada ditembak mati atau ditangkap hidup-hidup. " katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Barisan Nasional dan Badan Bukan Kerajaan kawasan Gopeng, disini hari ini.

Ahmad Zahid tidak menolak kemungkinan bahawa pengganas dipengaruhi dadah atau menggunakan ilmu hitam sehingga bertindak kejam terhadap anggota keselamatan yang terkorban.

" Dalam undang-undang peperangan sekalipun tidak ada yang membenarkan mana-mana penceroboh atau anggota yang terlibat dalam peperangan boleh mencungkil mata, boleh penggal kepala atau memotong anggota tubuh badan. Apa yang mereka lakukan ini tidak boleh diterima rakyat Malaysia kerana perbuatan ini tiada belas kasihan. " katanya

Beliau berkata, polis bertindak mengikut undang-undang sedia ada untuk mengambil tindakan terhadap pengganas militan itu.

" ATM ( Angkatan Tentera Malaysia ) apabila kita berada dibarisan hadapan, kita harus musnahkan musuh. Kita hormat bidang kuasa yang ada pada polis dan kita serahkan kepada polis dalam menjalankan tugas mengikut perundangan " katanya.

Ahmad Zahid menegaskan, mana-mana pihk tidak perlu mempersoalkan tindakan pasukan keselamatan iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM ) dan ATM dalam insiden pencerobohan itu.

" Kita mahu memperlihatkan kepada masyarakat bahawa didalam keadaan yang memerlukan, polis dan ATM adalah pasukan yang bergerak bersama-sama. Sebab itu pada sidang akhbar Panglima ATM dan Ketua Polis Negara sentiasa bersama, " katanya.

Mengenai tawaran gencatan senjata oleh Jamalul Kiram III, didakwa dalang pencerobohan itu, beliau berkata, Malaysia tidak akan berkompromi dengan pihak tersebut kerana tiada tanda-tanda mereka akan bertindak demikian.

" Saya telah berada di ground zero dan saya dapat merasakan bahawa mereka memang berhasrat untuk terus menduduki kawasan-kawasan diceroboh. Kerana mereka ( pengikut ) telah dijanjikan sejumlah wang dan dijanjikan juga dengan tanah untuk ladang-ladang di Sabah oleh Jamalul Kiram dan pemimpin-pemimpin lain, " katanya.


Tiada ulasan: