Sabtu, Mac 09, 2013

PENGAKUAN PENASIHAT SULTAN SULU, MEMBONGKAR RAHSIA PEMBERONTAKAN !!


Saya terpanggil untuk menjawab tuduhan bodoh oleh puak pembangkang yang mengatakan saya menasihati Sultan Palsu yang menyerang negara kita hari ini.

Tohmahan ini ternyata langkah terdesak Anwar Ibrahim yang gelabah kerana pertemuan beliau dengan Nur Misuari dan pertemuan Jeffrey Kitingan dengan Raja Muda Sulu Palsu terbongkar.


Izinkan saya menceritakan serba ringkas tentang hubungan Malaysia dengan Kesultanan Sulu yang sebenar, sebelum kita terus dikelirukan oleh pembangkang.

Sabah atau dulunya dikenali sebagai North Borneo merupakan sekeping tanah yang dimiliki oleh Sultan Brunai. Ianya telah dihadiahkan kepada Sultan Sulu yang telah membantu Brunai dalam peperangan. Peringkat awal, North Borneo telah dipajakkan oleh Sultan Sulu kepada Baron Von Overback. Overback kemudiannya telah bekerjasama dengan Alfred Dent untuk menubuhkan North Borneo Company.

Malangnya, bila mereka mengenakan cukai kepala, penduduk North Borneo telah bangkit menentang. Ketika inilah tentera British telah diundang untuk melindungi mereka.

Sekitar tahun 1959, Tun Datu Mustapa telah ke Sulu untuk menyelamatkan Sultan Julaspi Kiram yang ketika itu diancam bunuh oleh kerabatnya sendiri kerana perebutan tahta. Peringkat awal, Sultan Julaspi telah menetap di Sabah, sebelum kerajaan Malaysia memberikan beliau sebuah rumah di Lorong Maaruf, Bangsar. Pada tahun 1963, Sultan Julaspi lah yang bertanggungjawab membuat kenyataan menyokong Sabah menyertai Malaysia dan ianya terbit dimuka depan akhbar Malaysia dengan tajuk " Sultan Sulu Restu Sabah Sertai Malaysia ".

Ini bererti Sabah secara automatik menjadi sebahagian dari Malaysia, sebuah negara yang berdaulat dan tidak lagi boleh ditunutut oleh mana-mana pihak. Malangnya, ketika Sultan Julaspi berada di Malaysia, muncul beberapa orang imposter  Kiram Yang menabalkan diri mereka sebagai Sultan Sulu yang baru. Mereka inilah yang dihasut oleh pembangkang untuk menceroboh Sabah.

Saya akui saya pernah dilantik Sultan Sulu yang sebenar iaitu Sultan Roodinood, anak kepada Sultan Julaspi Kiram sebagai berhubung kebajikan mereka. Saya juga akui pernah mencetak kad nama jawatan tersebut bagi urusan rasmi dengan Kerajaan Malaysia. Untuk pengesahan perkara ini, anda boleh rujuk Menteri Luar ketika itu Tan Sri Syed Hamid Albar.

Ketika pertemuan saya dengan Tan Sri Syed Hamid Albar sekitar tahun 2006 menceritakan tentang kesusahan kerabat Sultan Sulu ketika itu, Tan Sri Syed Hamid Albar telah menasihatkan saya untuk menyertai UMNO semula. Inilah antara punca saya menyertai UMNO pada tahun 2007. Sejak 2006 saya memang tak pernah jumpa Sultan Roodinood Julaspi Kiram dan saya tak pernah dibayar elaun untuk tugas sukarela yang saya buat untuk beliau. Sepanjang tempoh saya mengenali beliau, beliau tinggal di Manila dan bukan di Sulu tempat Sultan Palsu yang menyerang negara kita.

Apa yang rakyat perlu tahu hari ini ialah, baik Sultan Sebenar atau Sultan Palsu semuanya tak berduit untuk menghantar beratus orang penceroboh memasuki Sabah, membeli M16, pelancar roket dan beli bot laju dan sebagainya. Bagaimana secara tiba-tiba menjelang pilihanraya dan selepas pertemuan Anwar Ibrahim dengan Nur Misuari serta pertemuan Jeffrey Kitingan dengan Raja Muda Sulu Palsu, pihak Kesultanan Sulu Palsu ini mampu membentuk sebuah pasukan tentera sedangkan dulunya mereka beli uniform pun tidak mampu ??
Pssstt: Pencacai Pakatan Haram sila baca baik-baik ekkkk ..


3 ulasan:

Info Pestisid berkata...

Ini kalilah tembelang kau bakal pecah wahai Anuwar@Enemy of The State...

Unknown berkata...

ngeh2 ..

Unknown berkata...

Diorg pencacai juburi mn nk pecaya cite2...hadith nabi ditolak inikn sejarah n kebenaran...huhh sodih..